Webáruház


Csomagolóeszközök, zacskók, táskák, tasakok betiltása 2021. július 1-től

 

 

Növekvő bizonytalanságot tapasztalva szeretnénk közérthetően tájékoztatni vásárlóinkat a műanyag zacskókat 2021. július 1-től érintő kormányzati változtatásokról.

 

Mit tiltanak be? Mikortól?

 

2021. július 1-étől az értékesítési ponton (ez lehet bármilyen eladótér, üzlet vagy termelői piac) a fogyasztó számára a termékek csomagolására használható 15 - 49 mikron közötti műanyag zacskókat (jellemzően pékárut, zöldséget, ömlesztett termékeket válogat bele a vásárló) tilos forgalomba hozni. A jogszabály ezeket hívja hordtasakoknak. A tiltás kiviteltől függetlenül vonatkozik a tekercsben és a tépőtömbben kiszerelt tasakokra is, illetve az sem számít, hogy füllel rendelkeznek-e vagy e nélküliek a tasakok.

De semmi ok a pánikra! A fenti határidő alapvetően az első magyarországi forgalomba hozóra, azaz a gyártóra, importtőrre vonatkozik, nem pedig az üzletekre (hacsak nem ők maguk importálják a csomagolóanyagot). A KÉSZLETEN LÉVŐ TERMÉKEK ÉRTÉKESÍTHETŐK ezután is, tehát amíg Önnek van ilyen tasakja, addig kiteheti, felhasználhatja, eladhatja.
Az olyan termékeket, amelyeket nem lehet értékesítési ponton használni, a webáruházunkban a termékleírásban, illetve a számlákon csillaggal jelöljük. Ezeket a termékeket 2021. július 1-től kizárólag az értékesítési ponttól földrajzilag eltérő, más helyszínen (pl. más címen levő gyár, üzem, sütöde) lehet felhasználni. A webáruházak szintén használhatnak bármilyen csomagolóanyagot, hiszen az értékesítés címe (megrendelő címe) eltér a saját címüktől. Az ilyen termékek vásárlásakor a Vevő egyúttal nyilatkozik számunkra arról, hogy ezek nem minősülnek hordtasaknak. Vonatkozó rendelet itt található.

 

Azt azonban fontos tudnia, hogy

 

Mi lesz helyette?

 

15 és 49 mikron közötti falvastagságú tasakok és táskák helyett csak PAPÍR és BIOLÓGIAI ÚTON LEBOMLÓ (keményítőből, politejsavból készülő PLA) kerülhet eladótéri felhasználásként forgalomba. Nézze meg kínálatunkban elérhető környezetbarát tasakokat, táskákat!

 

Mit nem érint a változás?

 

A fenti termékkört, felhasználási módot kivéve semmilyen más csomagolóanyagot nem tiltanak be. Tehát a nem bolti forgalomban felhasznált zacskók (pl. a celofánszerű BOPP zacskók, simítózáras tasakok, műanyag zsákok stb.) továbbra is forgalmazhatók, felhasználhatók (kivéve, ha ezeket valamilyen oknál fogva az eladótérben tölti meg az eladó vagy a vásárló, ekkor ugyanis a tiltás hatálya alá esnek, mert jellemzően ezek 25-49 mikron közöttiek), illetve az eladótérben továbbra is kihelyezhető, felhasználható és értékesíthető 15 mikronnál vékonyabb, illetve 49 mikronnál vastagabb zacskó, táska.

 

Hol találom az anyagvastagságot (mikronszámot)?

 

Jellemzően a termék méretének utolsó adata az mm-ben kifejezve. Tehát pl. egy 200 x 300 x 0,013 mm-es tasak 13 mikronos (az utolsó számot kell 1000-rel megszorozni, hogy megkapjuk a vastagságot mikronban).

 

A környezetvédelmi termékdíj nem változik?

 

A termékdíj is változik az értékesítési ponton használt tasakok, zsákok esetében. Kérjük, rendeléskor, vásárláskor jelezze, hogy az adott termék értékesítési ponton lesz felhasználva, mert ennek megfelelően kell számláznunk azt! Az aktuális díjak itt olvashatók.